На услузи старима

Published 11. јула 2016. by djzeljkobojovic

Реализација пројекта нововарошког Центра за социјални рад „Заједно кроз треће доба“ , у оквиру кога је у протеклих пола године шездесетак старих особа са подручја нововарошке општине користило услугу помоћи у кући од стране 10 геронтодомаћица, ових дана је успешно приведена крају.

predstavnici_CSR_u_poseti_korisnicima_1651

Програм су средствима од око 1,8 милиона динара финансирали Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и Општина Нова Варош.

Ефектима овог вида социјалне подршке задовољни су и, како у надлежној установи, тако и сами корисници из Нове Вароши, Рутоша, Радоиње, Божетића, Буковика, Бистрице, Дрмановића, Вилова, Вранеша и Сеништа. Њих 60 је могло да рачуна на помоћ неговатељица у набавци основних животних намирница и лекова, обављању елементарних кућних послова, одржавању хигијене, али и у друштву, разговору и топлој људској речи која овим усамљеним људима често више значи него материјална подршка.

Једна од корисница услуге помоћи у кући је и Фатима Бајровић (86) из Нове Вароши. О њој брину њено четворо деце, али јој је помоћ геронтодомаћице Александре Вефић (43) више него добродошла.

– Много ми значи, послуша ме као да је моје дете. Брине да на време узмем лекове, оде до продавнице, стара се о чистоћи, а није јој тешко ни да скува или спреми неки колач, прича ова времешна старица која због болести ретко излази из куће. Александра, по занимању пољопривредни технолог, још од средине 90-их безуспешно тражи стално запослење. Плата од петнаестак хиљада динара коју већ уназад три године прима као неговатељица значајна јој је допуна кућног буџета.

– Побољшање финансијске ситуације јесте био мотив да се пријавим за овај посао, али је присутан и осећај хуманости и спознаје да сте у прилици да са старим, болесним и најчешће усамљеним људима попричате и саслушате њихове проблеме и потребе, истиче Александра, која је још 2013. године у оквиру тадашњег програма помоћи у кући прошла обуку и стекла сертификат за обављање посла геронтодомаћице. Она и њених девет колегиница су у протеклих пола године по четири сата дневно шест дана у седмици неговале по шест корисника по селима односно у самом граду.

Директорка Центра за социјални рад Јелена Лековић каже да су захваљујући овом пројекту, чланови старачких домаћинстава могли да остану да живе тамо где се осећају најсигурније – у властитом дому, у породичној средини јер се такви корисници јако тешко опредељују за смештај у неку од установа социјалне заштите. Пројектом је афирмисано и запошљавање Нововарошанки лошијег имовинског стања.

– Помоћ у кући за старе особе је услуга у области социјалне заштите коју је локална самоуправа дефинисала као једну од примарних с обзиром на неповољну старосну структуру становништва у општини. Протеклих година смо захваљујући овом и сличним пројектима успели да обезбедимо континуитет у пружању ове услуге за коју суштински постоји потреба и велико интересовање корисника. Због бирократских заврзлама и одређених законских процедура које су у супротности са Законом о социјалној заштити, Центар неће моћи да у наредном периоду буде носилац оваквог програма, али ће то радити у сарадњи са удружењем грађана „Пленум“ које је за пројекат пружања помоћи у кући старим лицима добило „зелено светло“ ресорног Министарства и очекујемо да ћемо корисницима бити на услузи већ од наредних неколико дана па све до краја ове године – истиче Лековић. Она је, иначе, у пратњи социјалних радница током прошле седмице започела обилазак досадашњих корисника , најављујући наставак сарадње, а том приликом започела је и дистрибуција пакета са основним средствима за хигијену чиме је и званично окончан пројекат „Заједно кроз треће доба“

Advertisements