ЛЕТУЈУ О ТРОШКУ ОПШТИНЕ

Published 12. јула 2016. by djzeljkobojovic

Право на бесплатно летовање остварили малишани чији су родитељи самохрани, незапослени или корисници социјалне помоћи.

Педесетак првака из нововарошког краја отпутовало је у Чањ где ће летовати о трошку Општине Нова Варош. Пут црногорског приморја весели караван малишана кренуо је у суботу 2.јула у раним јутарњим сатима у пратњи неколико учитељица и социјалних радница, а све до 12.јула боравиће у туристичком насељу „Бисерна обала“. Najmladji promoteri zlatarskog kraja_1662
У благодетима мора овог пута ужива око 50 првака из породица слабијег материјалног статуса, а према правилнику о начину избора деце за боравак на црногорском приморју који је усвојио општински Центар за социјални рад. Право на бесплатно летовање имају првачићи из једнородитељских породица, корисника сталне новчане социјалне помоћи, као и малишани чија су оба родитеља незапослена. Они су били приоритет, а прилику да летују у Чању имала је и неколицина првака чији је један од родитеља незапослен уз доплату од 5.000, а ако су оба запослена уз додазних 10.000 по детету.
-Ово је један од најбољих програма локалне самоуправе јер у условима беспарице већина родитеља није у могућности да своје малишане одведе на море. Посебна погодност је за сеоску децу чији родитељи због летовања у јеку пољопривредних радова не могу ни да запоставе газдинство. Прошле године право на бесплатан боравак на мору искористила је моја ћерка Јована, а ове и син Ђорђе. Као родитељи смо изузетно задовољни организацијом, као и условима смештаја и исхране, тако да препоручујемо и осталима да своју децу охрабре на овакав вид дружења и уживања на црногорском приморју – каже Душанка Поповић из Кућана, једна од родитеља деце обухваћене овом сада већ традиционалном акцијом.
Акцију бесплатног летовања ђака првака,већином са сеоског подручја, општински челници покренули су, иначе, пре три године, а за ову намену су из буџета за 2016. издвојена средства од око 1.000.000 динара. Боравак нововарошких малишана на црногорском приморју помогле су бројне домаће фирме и предузећа -Захваљујући дародавцима за прваке су обезбеђени освежење и слаткиши током путовања, као и пар факултативних излета прилагођених интересовању овог узраста деце. Наша суграђанка Драгица Анселми финансирала је куповину мајица са штампаним натписом „Златарфест 2016“ како би најмлађи житељи града на падинама Златара промовисали нововарошки крај и претстојећу туристичку манифестацију – додаје Јелена Лековић, директорка општинског ЦСР.