ЛЕТУЈУ О ТРОШКУ ОПШТИНЕ – 2017

Published 17. јула 2017. by djzeljkobojovic

Право на бесплатно летовање остварили малишани чији су родитељи самохрани, незапослени или корисници социјалне помоћи

Педесетак првака из нововарошког краја отпутовало је у Херцег Нови где ће летовати о трошку Општине Нова Варош. Пут црногорског приморја весели караван малишана кренуо је пре два дана у пратњи неколико учитељица и социјалних радница, а све до 7.јула боравиће у хотелу “М”, модерно опремљеном објекту апартманског типа смештеном на самој обали мора.

У благодетима приморја овог пута ужива око 50 првака из породица слабијег материјалног статуса, а према правилнику о начину избора деце за боравак на црногорском приморју који је усвојио општински Центар за социјални рад. Право на бесплатно летовање имају првачићи из једнородитељских породица, корисника сталне новчане социјалне помоћи, као и малишани чија су оба родитеља незапослена. Они су били приоритет, а прилику да први пут ове године летују у Херцег Новом имала је и неколицина првака чији је један од родитеља запослен уз доплату од 5.000, а ако су оба уз додатних 10.000 по детету.
-Ово је један од најбољих програма локалне самоуправе јер у условима беспарице већина родитеља није у могућности да своје малишане одведе на море. Посебна погодност је за сеоску децу чији родитељи због летовања не могу да запоставе газдинство и то у јеку пољопривредних радова. Моја ћерка Јелена ће први пут видети море, а досада се није одвајала од породице, тако да ће и за њу и за нас родитеље ово било велико и лепо искуство. Подржавамо ову пре свега здраву и хуману акцију Центра и Општине, уз апел да наредних година буде и већи обухват деце– каже један од родитеља Ненад Лојаничић из Акмачића.
Акција бесплатног летовања ђака првака покренута је пре четири године, а за ову намену су из буџета за 2017. издвојена средства од око 1.000.000 динара. Боравак нововарошких малишана на црногорском приморју помогле су бројне домаће фирме и предузећа . -Захваљујући дародавцима, за прваке су обезбеђени освежење и слаткиши током путовања, пар факултативних излета прилагођених интересовању овог узраста деце, као и дневнице за професора физичког васпитања односно инструктора у пливању. ТСЦ “Златар” и хотел “Панорама” обезбедили су сендвиче , а суграђанка Драгица Анселми финансирала је куповину мајица са штампаним натписом „Златарфест 2017“ како бисмо искористили и ову прилику да промовишемо нововарошки крај и претстојећу туристичку манифестацију – додаје Јелена Лековић, директорка општинског ЦСР.
Раздрагани дечји караван испратили су у раним јутарњим сатима и општински челници Радосав Васиљевић и Славиша Пурић, који су малишанима пожелели срећан пут и пријатан боравак на мору, уз поруку да локална самоуправа мисли на њих и да ће ова акција и убудуће бити подржана од стране општине, можда чак и у значајнијем обиму.

Advertisements