Живот у једној соби шесточлане породице Думбеловић

Published 21. јула 2017. by djzeljkobojovic

Трошна кућа стара више од осам деценија, са једном просторијом од свега десет квадрата скромни је дом шесточлане породице Думбеловић из села Вилова, засеока Пољци удаљеног више од 15 километара од града подно Златара.
Ова породица јуначки трпи немаштину која се увукла у дом Јегдомира и Милане и њихово троје малолетне деце Сање (13), Милоја (11) и Милојка (9) те заједно са бака Новком једва састављају крај са крајем. Једино сигурно примање које стиже у кућу сваког месеца јесте дечији додатак, док остатак новца неопходног за живот глава породице, Јегдомир, зарађује надничењем по селу, радећи најтеже физичке послове. Како би донекле олакшали живот Думбеловићима у помоћ је прискочила хуманитарна организација “Срби за србе” која је овој породици донирала краву, два кревета и моторну тестеру.
Живот у Пољцима није лак ни када имате све услове, а камоли када их уопште немате. У једној просторији поред два сада већ нова кревета, налазе се и старински креденац, сто и дотрајали шпорет на дрва, то је све што има од намештаја. Дневна соба је за њих цео свет – спаваћа, трпезарија, кухиња, купатило …. Ипак Јегдомир не губи наду да на овом свету има добрих људи који ће му помоћи да обезбеди иоле пристојне услове за живот својој деци. Каже и да је захвалан на пристиглој помоћи те да ће му крава итекако бити од користи.
Сања, Милоје и Милојко до основне школе у Акмачићима пешке сваког дана превале пет до шест километара. Сад је кажу распуст, прилика да одморе од табанања међутим и шанса да се набере које кило малине и откине неки динар како би родитељима олакшали у борби за егзистенцијом. Док њихови вршњаци безбрижно играју игрице на рачунару, стара троколица једина је занимација у слободно време за ово троје малишана а недосањани сан је да њихов дом обасија светлост телевизора и донекле разбије монотонију и тишину која сада влада.
Милош Марковић члан ХО “Срби за Србе” каже да ова организација постоји више од дванаест година те да је за то време помогла преко 1800 породица и сакупила више од два милиона евра помоћи.“Думбеловићи су само једна од породица којој смо помогли. Током ове године смо обишли више од 60 породица у западном делу Србије и свима њима смо на неки начин помогли. Ова донација није крај помоћи за породицу Думбеловић, настојаћемо да им до краја године обезбедимо још неке потребштине како би што спремније дочекали зиму”, истиче Милош.
Нововарошки Центар за социјални рад и локална самоуправа до сада су више пута помогли овој породици међутим упркос жељи да се помогне то по некад компликована бирократија и законски прописи спречавају.
“Животне ситуације су најразличитије, толико различите да их по некад и државни прописи не могу обухватити што је случај и код породице Думбеловић која у свом власништву има пољопривредно земљиште због којег по закону не може бити корисник социјалне помоћи. Ипак постоје људи добре воље и организације које им желе помоћи а и ми чинимо све што је у нашој моћи да помогнемо овој породици”, истиче Јелена Лековић директорка Центра за социјални рад.
Како би ово троје дивне деце које одраста уз брижне и поштене родитеље имало донекле пристојне услове за живот неопходно је пре свега обезбедити новац за изградњу купатила, затим набавити телевизор, фрижидер, замрзивач …. Сви они који су спремни да помогну то могу урадти уплатом на динарски рачун број 160-279491-71 отворен код банке Интеса или слањем СМС- а на 7763, чија је цена 100 динара.
ПП Медиа

%d bloggers like this: