Опшина и овог лета води на море 50 ђака првака

Published 29. маја 2019. by djzeljkobojovic

Педесетак првачића из златарског краја и ове године ће о трошку Општине Нова Варош летовати десет дана у Сутомору на црногорском приморју. Локална самоуправа је за ову намену и трошкове превоза из општинске касе обезбедила средства од 1.000.000 динара.

Уговор о реализацији програма бесплатног летовања малишана из породица слабијег имовинског стања потписали су Јелена Лековић, директорка Центра за социјални рад (који организује и посредује у спровођењу пројекта) и Горан Цмиљановић, лиценцирани туристички заступник Дечјег и омладинског одмаралишта у Сутомору у којем ће првачићи боравити највероватније од 27. јуна до 7. јула.

-Деца из Нове Вароши су и прошлог лета боравила у овом објекту и они и њихови одрасли пратиоци су били задовољни квалитетом смештаја и исхране, као и свим другим пратећим садржајима који су им били на располагању у оквиру комплекса са шездесетак лежајева, иначе, у власништву Општине Прибој. Очекујемо позитивне утиске и ове године. Локалној самоуправи омогућили смо летовање првака по повољним ценама и уз могућност плаћања у више месечених рата – казао је Цмиљановић приликом недавног потписивања уговора у просторијама ЦСР.

У центру ће, у сарадњи са школама, већ ових дана започети са дефинисањем спискова потенцијалних кандидата за летовање, а на основу претходно донетог Правилника о начину избора деце за боравак на мору.

-Програмом ће бити обухваћено 50 првака. Право на бесплатан боравак на мору умају деца самохраних родитеља, малишани из породица које се налазе на евиденцији Центра за социјални рад, као и оних материјално угрожених чији малишани досада нису били на мору. Уколико остане слободних места, прилику да уживају на црногорском приморју имаће и деца чији су један односно оба родитеља запослени, али уз новчану доплату у износу од 5.000 и 10.000 динара по детету – појашњава директорка ЦСР Јелена Лековић.

Програм бесплатног летовања за малишане из материјално угрожених породица спроводи се већ седму годину за редом. Захваљујући овом општинском пројекту, преко 300 првака летовало је на црногорском приморју – у Бечићима, Чању, Херцег Новом и Сутомору. Искуства и ефекти су изузетно позитивни, тако да ће се, како тврде у локалној самоуправи, програм наставити и у будућности јер је ово још један од начина подршке социјално угрожених породица.